Norman Granz en zijn Jazz At The Philharmonic II

Oud Goud.

Norman Granz en zijn Jazz at the Philharmonic deel II.
JATP sinds 1957.

In deel I van dit verhaal heb ik het gehad over de Jazz at the Philharmonic concerten die door Norman Granz werden georganiseerd. Dat ging vooral over de box met tien cd’s en een uitgebreid boekwerk, die in 1998 werd uitgebracht met concertopnamen uit de Jaren Veertig van de vorige eeuw.
Voor die tournees contracteerde Norman Granz een aantal beroemde jazzmusici om opwindende muziek te maken. Echter, eind jaren vijftig veranderde zijn werkwijze. Hij had in 1957 ontdekt dat de formule in de V. S. niet meer werkte. Hij richtte zijn focus toen vooral op het managen van zijn label VERVE.

Concerten met bestaande groepen
hij werkte sindsdien, vooral als impresario met vaste groepen en nog altijd onder de vlag van Jazz at the Philharmonic.
Zoals met het Oscar Peterson Trio en Ella Fitzgerald en met het Duke Ellington orkest. De beroemde tournee in 1960 van het Miles Davis-John Coltrane Quintet zou zonder Granz niet hebben plaatsgevonden. Hij was de organisator en de spreekstalmeester tijdens die concerten. Dankzij deze toernee maakten we hier in Europa voor het eerst kennis met de nieuwe John Coltrane. Stan Getz met zijn trio en het Oscar Peterson trio verzorgden tijdens deze tournee ook tijdens elk concert een set.

En toch ook weer met ‘losse’ muzikanten
Periodiek organiseerde hij nog wel JATP Concerten met losse muzikanten. Ook hier in Nederland. Het concert in Londen, 1969 is daar een mooi voorbeeld van. Maar de grootste sensatie en dus de drijfveer, was weg. In 1967 organiseert hij nog een keer een Jatp-concert in de Verenigde Staten en tenslotte nog een reünie concert in 1972. Het laatste JATP-concert vond plaats in 1983 in Japan.

Veel labeltjes die oudere, rechten vrije muziek uitbrengen snoepen tegenwoordig ook uit deze rijk gevulde ruif. In de serie ‘Live in Paris’, een serie van het Franse label Fremeaux & Associés vind je bij voorbeeld een 3-cd box met opnamen van JATP-concerten uit 1958 – 1960. Daarop staan uitgebreide fragmenten van JATP-concerten uit die periode. Met als toetje de Gillespiana Suite van het Dizzy Gillespie Quintet. De al eerder genoemde box op Membran is daar ook een voorbeeld van.


JATP in Parijs 1960

Plaats een reactie

vijf + 10 =