Native Speaker – Native Speaker

Dit trio is thuis in haar eigen muzikale doolhof. Hun improvisaties stralen zekerheid en een groot zelfvertrouwen uit. Ze weten wat kan en wat niet. Daarnaast is hun muziek ook een avontuur van zoeken naar nieuwe wegen. Dat geldt voor de muzikant, maar zeker ook voor de luisteraar 

De stukken zijn geschreven met telkens twee totaal verschillende uitgangspunten in het achterhoofd., een muzikaal en een niet muzikaal. Begrippen die op het eerste gezicht niet met elkaar verenigbaar zijn, maar muzikaal een prachtig resultaat geven. Zo koppelt componist Sued in ‘French Accent’ de Franse taal met zijn ervaringen in de band van Tancrède Kummer. In ‘Mates y Termos’ voegt hij de smaak van Mate, de nationale, Argentijnse thee die staat voor gastvrijheid, praten en gezelligheid, samen met de (toch wel) strenge muziek van de door Sued hooggeachte Paul Termos. 

Of hij zet vrijheid tegenover organisatie, wat ze uitzoeken in ‘Frases in Sueltas’ oftewel ‘Losse zinnen’. En het resultaat? Avontuur, Improvisatie en eenheid. Op zich zijn dat ook weer uitersten die onverenigbaar schijnen en toch bij elkaar kunnen passen. Om die twee tegenstellingen in deze compositie bij elkaar te brengen dien je zeer met elkaar verbonden en tolerant te zijn, je moet mekaar ruimte gunnen en je moet rekening met elkaar houden. Zoals dat in het gewone leven ook het geval is. In ‘Frases in Sueltas’ speelt een vierde man mee: gitarist Guillermo Celano. Of het ligt aan het feit dat hij ook van Argentijnse afkomst is, zoals Natalio Sued de tenorist en componist van het trio, weet ik niet, maar Celano past wonderwel goed in het klankbeeld. Het is niet verbazingwekkend dat het kwartet voor dit nummer de meeste tijd nam.

In ‘Ornette’ combineert Sued eenvoud met de muziek van Ornette Coleman. In wezen heeft Coleman destijds in zijn muziek de bebop ontdaan van eisen en voorwaarden: vereenvoudigd. Vervolgens is het weer heel lastig om in de geest van Ornette Coleman te spelen, omdat Ornettes oplossing, Harmolodics, weer een nieuwe, bewust aan te leren discipline vereist. Met andere woorden, deze muziek is als het leven zelf: complex en eenvoudig. En: Natalio Sued heeft het voor elkaar gekregen om improvisatie muziek boeiend te maken.

Rest me nog te zeggen dat Ben van Gelder verantwoordelijk is voor de gebruikte foto’s.

All of the tunes on this album contain both musical and extra-musical inspiration. I like to compose with something in mind other than a musical idea, and since I’m an easily impressionable person, I decided to pay tribute to many of the influences I have from playing, listening, reading, and basically from being in this world. 

We invited Guillermo Celano to play on four of the tunes. He clicked with Native Speaker’s sound almost immediately and we liked it so much that it was hard not to make him a permanent new member of the band.

CD: Native Speaker op trytone

Natalio Sued – tenorsaxofoon

Matt Adomeit – contrabas

Tristan Renfrow – drums

Guillermo Celano – Gitaar op vier stukken

Native Speaker op het Doek Festival 2017

Plaats een reactie