Millennium Jazz Orchestra – Octopus

Dirigent en componist: Joan Reinders
Rieten: Gerlo Hesselink, Rob Sijben, Volker Winck, Martin van der Horst, Coen Kaldeway
Trompetten: Sander Zweerink, Suzan Veneman, Bas Konings, Herman Nijkamp, Florian Sperzel
Trombones: Gregor Sperzel, Jochen Niehaves, Jan Peter van der Hoeve, Martin van den Berg
Piano: Dirk Balthaus,
Contrabas: Bart Tarenskeen,
Drums: Felix Schlarmann

Het Millennium Jazz Orchestra heeft al een hele reeks cd’s uitgebracht. Voor de eeuwwisseling onder de naam Big Barchem Band en sindsdien als Millennium Jazz Orchestra. Telkens ook met stukken van de dirigent Joan Reinders. Op deze nieuwe cd heeft hij een tour de force geleverd door de achtarmige Octopus als uitgangspunt te nemen. Reinders heeft net zoveel stukken geschreven, in een acht toons modus: waarbij de hele en halve tonen elkaar regelmatig afwisselen.  Bovendien zijn de composities geïnspireerd op de eigenschappen van de Octopus. Zoals zijn manier van voortbewegen, zijn jacht op voedsel, of de bouw van zijn lichaam zonder skelet of graten, enzovoort.

De suite
Joan Reinders heeft ervoor gezorgd dat elke kwaliteit van de Octopus wordt uitgewerkt met een geheel eigen karakteristiek. Zo verklankt bij het voedsel de baritonsaxofonist de Phrygische kreeften, de sopraansax van Rob Sijben is de Dominante krabben en de hele toon vissen zijn bij pianist Dirk Balthaus ondergebracht. Daarmee wordt meteen de muzikale probleemstelling voor deze solisten aangestipt. Zij spelen in de phrygische toonladder of in de dominanten, respectievelijk in hele tonen.
In ‘Procreation’, de voortplanting, verbeelden de trombone van Gregor Sperzel en de bas van Bart Tarenskeen de rol van het mannetje en het wijfje.
Elk deel heeft zo zijn eigen solisten en eigen karakteristiek meegekregen, terwijl de suite als geheel toch een heel gebonden eenheid blijft. Door alle stukken heen hoor je dat de Inktvis een statige, rustige beweger is.

Naast de vele uitgeschreven muziek hebben de muzikanten goede mogelijkheden gekregen om hun eigen creativiteit ruimte te geven. Ook voor hen is het een uitdaging om de geschapen eisen uit te buiten. Joan Reinders heeft unieke orkestmuziek voor big band geschreven. Het is eerst en vooral ook big band Jazz!

Millennium Jazz Orchestra –  Octopus
Label: Zennez
Gepresenteerd op 6 december 2018
Prijs: € 15,- bij: Zennez records

1 gedachte over “Millennium Jazz Orchestra – Octopus”

Plaats een reactie

14 − 12 =