De Metropole Big Band olv. Miho Hazama – The Monk: Live at Bimhuis

Front van de Nederlandse uitgave

Het Metropole Orkest (MO) heeft alweer een nieuw project op cd uitgebracht: Onder leiding van Miho Hazama hebben ze vorig jaar een Monk programma uitgevoerd. Deze in New York wonende dame is een Japanse componist en arrangeur, die in haar land al veel werk heeft verzet. In 2011 heeft ze al eens voor het MO gestaan tijdens een workshop voor arrangeurs, onder leiding van Vince Mendoza. Daarom wilde ze graag nog eens voor het orkest staan. Bij gelegenheid van het eeuwfeest van Monk’s geboorte, 10 oktober 2017, stelde ze aan het MO voor om bij gelegenheid van dit feit een aantal Monk stukken uit te voeren. Miho Hazama heeft voor de arrangementen niet naar de bestaande big band uitvoeringen van Hal Overton en Oliver Nelson gekeken, maar heel verrassend naar solo uitvoeringen van Monk zelf. Uitgaande van die uitvoeringen heeft ze haar arrangementen geschreven. Zo heeft ze er een bijzonder programma van gemaakt dat niet te vergelijken valt met de bekende bigband uitvoeringen met Monk zelf nog aan de piano.

Arrangementen van Solo uitvoeringen.

Hazama heeft ‘Ruby My dear’ opgepikt van ‘Alone in San Francisco’ uit 1959. Het weifelend schuchtere heeft ze met een breed palet aan klanken uit alle secties heel mooi vertaald. Hans Vroomans achter de vleugel en Rik Mol op Fluegelhorn putten zich uit in het vrijelijk beschrijven van de schoonheid van Ruby. Beide voeren hun solo uit met de ‘vier in de maat swing’. Het orkest geeft dan nog even aan dat je toch echt voorzichtig met Ruby moet zijn.
Voor ‘Hackensack’ heeft ze de versie uit Parijs 1954 als uitgangspunt genomen. Monk maakte er toen een stevige en vrolijke uitvoering van. Hazama heeft dat prachtig overgebracht naar het orkest. Aram Kersbergen ‘walkt’ met zijn bas als een degelijke timekeeper, zodat iedereen weet waar de basis ligt. Marc Scholten op alt en Peter Tiehuis op zijn gitaar pakken in hun solo’s met enige distantie uit. Vervolgens mogen de rietblazers met plezier en mooi gearrangeerd door elkaar rollen. De trompetten verliezen zich vervolgens in een op stride geënt samenspel. Ook niet raar als je Monk speelt, dat heeft de dirigent-arrangeur goed aangevoeld. Zo heeft ze elk stuk een eigen klankkleur meegegeven en andere Monk muziek gemaakt, zonder Monk geweld aan te doen. Een knappe prestatie.

Front van de Japanse uitgave

Bezetting Metropole orkest:
Ray Bruinsma, Martijn de Laat, Nico Schepers, Rik Mol – trompet
Jan Oosting, Louk Boudesteijn, Jan Bastiani – trombone
Martin van den Bergh – bastrombone
Marc Scholten, Paul van der Feen – altsax, klarinet
Leo Janssen, Sjoerd Dijkhuizen – tenorsax, klarinet
Max Boeree – baritonsax, basklarinet
Hans Vroomans – piano
Peter Tiehuis – gitaar
Aram Kersbergen – contrabas
Marcel Serierse – drums

Arrangementen: Miho Hazama

Opgenomen: live in het Bimhuis, Amsterdam, 13 october 2017
Label: Jamrice / Verve
Prijs: €18,– op de website van het Metropole Orkest
Japanse uitvoering: £33.20  bij Amazon.co.uk

 

Plaats een reactie

vijf × 4 =