Boelo Klat en Marcel Kaptein

Waar Pop en Jazz elkaar ontmoeten, ontstaan vaak nieuw en onverwachte muzikale  ‘paadjes’ die voor de luisteraar niet altijd lekker begaanbaar lijken te zijn.

Toen Jazzpianist Boelo Klat en zanger Marcel Kapteijn elkaar een paar jaar geleden beide in de studio van Omrop Fryslân, opnamen maakten voor het Live programma van de Omrop, trok Marcel de stoute schoenen aan en stelde Boelo voor om samen ‘iets’ te gaan doen. Dat mondde uit in een vruchtbare samenwerking, waarin beide muzikanten hun ei helemaal kwijt konden en de luisteraars ook volledig aan hun trekken kwamen. Dat was 1 maart jongstleden heel goed te beluisteren in het Kleinste Theatertje van Fryslân van Bob de Boer in Koarnjum. Ook toen werden voor Omrop Fryslân opnamen van het duo gemaakt. Deze komen nog regelmatig op tv langs.

Marcel Kapteijn was in de jaren Tachtig en Negentig van de vorige eeuw een van de twee centrale figuren in de popgroep ‘Ten Sharp’. Daarin zong hij zo indringend, dat het zo dat zijn stem nu en dan wel perfect driestemmig over elkaar heen leek te buitelen.

Zijn muzikale maat en tegenhanger Boelo Klat heeft zich als pianist een eigen stijl ontwikkeld die zich het best laat omschrijven als verhalend en intiem, met sporen van zijn grote voorbeeld Thelonious Monk. Evenwel zonder even mysterieus te worden als hem. Klat is een meester in het verhalend spelen en vult en versterkt zo de zang van Kapteijn. Zijn pianospel vloeit prachtig samen met de zang en gaat heel verrassend, ook zijn eigen weg.

Als duo hebben ze elkaar gevonden in de ballads die Peter de Wijn voor Kapteijn schreef. De zanger is daarbij niet te benauwd om zijn pop achtergrond of zijn grote voorbeelden in zijn zang te verwerken.

Soms hoor je heel even een schim van de al weer vijf jaar geleden overleden Joe Cocker in zijn zang doorklinken, zoals in de fantastische Blues ‘Better version of Myself’. Maar in tegenstelling tot die ‘Zingende Loodgieter’ heeft Marcel Kapteijn een veel groter bereik met zijn stem, zodat hij de melodie niet hoeft te suggereren, maar die echt kan zingen! Dat maakt de songs op deze plaat ook indrukwekkend sterk.

Of je hoort in zijn teksten citaatjes terug uit grote pophits. Flarden die prachtig in de nieuwe teksten zijn verwerkt. Toen Peter de Wijn ‘Find us a River’ schreef heeft hij kort daarvoor vast Cocker’s ideale Rockplaat  ‘Maddogs & Englishmen’ op de draaitafel gehad. Ik moet tenminste steeds denken aan diens versie van ‘Cry me a River’. Qua tekst is ‘Find us a River’ overigens heel anders opgezet.

Samen maakten ze met hun muzikale kwaliteiten en hun verschillende achtergronden een cd met elf prachtige muzikale monumentjes. Muziek die je intensief kunt beluisteren, maar ook als welluidende achtergrond kunt draaien. In beide gevallen wordt je heel gauw hun muziek ingezogen, Zo intens wordt er gezongen en gespeeld.

Marcel Kaptein & Boelo Klat – Magnolia

YaYa Records & Publishing

Marcel Kapteijn – zang

Boelo Klat – piano

Presentatie: 22 september in Cultuurhuis ‘De Klinker’ Winschoten

http://www.stadmagazine.nl/muziek/marcel-kapteijn-boelo-klat-magnolia

1 gedachte over “Boelo Klat en Marcel Kaptein”

Plaats een reactie

17 + 7 =