Axel Hagen – Olaf Tarenskeen Quartet – Another day at the Office

Axel Hagen (gitaar met stalen snaren)
Olaf Tarenskeen (gitaar met nylon snaren)
Thomas W. Anderson (Contrabas)
Joan Terol Amigó (drums)


Zowel Axel Hagen als Olaf Tarenskeen hebben bij het Klimt Strijkkwartet op de cd “Kiss the Guitar Player” gespeeld. Als solist in verschillende stukken. In hun eigen kwartet spelen ze al een hele tijd samen en nu hebben ze dan deze cd het licht doen zien.
Axel Hagen is de liefhebber van de muziek van Charlie Parker en vooral Lennie Tristano. Olaf Tarenskeen heeft zijn aandacht vooral bij modern klassieke muziek.
Op de cd hoor je hun voorkeuren mooi terug. Hagen brengt meer de jazz stukken in terwijl Tarenskeen een klassieke signatuur aan zijn stukken geeft.
Samen brengen ze de stukken als een eenheid, ongeacht wie met nylon of met stalen snaren speelt, respectievelijk wie de stukken heeft geschreven. Het samenspel is belangrijker dan de afkomst. Om en om soleren en begeleiden ze de ander.

In de als suite gebrachte eerste vijf stukken vloeien de composities in elkaar over, zodat ze ook als één geheel overkomen.
Met zijn vieren maken ze prachtig soepele Jazz die het niet moet hebben van het grote gebaar maar vooral van de fijnzinnige afwerking. Bassist Thomas Andersen en slagwerker Joan Terol Amigo staan de gitaristen daarin gelijkgezind bij.
Tijdens de tweede helft van de cd wordt voor hun doen wat steviger Jazz gespeeld. Nog niet echt in ‘I’ll remember August’, geschreven door collega gitarist Ralph Towner. Bij dit nummer denk je onwillekeurig aan de standard ‘I’ll remember April’. Die is echter heel geraffineerd op afstand gehouden. In John Coltrane’s ‘Fifth House’ gaan ze wel in uptempo met het thema aan de slag en om en om soleren en begeleiden ze elkaar. Dat is het slotstuk van de cd. Ook dan blijft het Kamerjazz van grote klasse.

Axel HagenOlaf Tarenskeen Quartet – Another day at the Office
Uitgebracht in eigen beheer

2 gedachten over “Axel Hagen – Olaf Tarenskeen Quartet – Another day at the Office”

 1. Zeer goede CD. Ik zou u erop willen wijzen, dat de achternaam van Olaf Tarenskeen verkeerd gespeld is op de website. Op de CD (uiteraard) wel correct.

  Beantwoorden
  • Goede middag Heer/dame D. Tarenskeen.
   Dank voor uw opmerking.
   In eerste instantie kon ik uw opmerking niet plaatsen, maar u bedoelde dat zijn naam in de rubriek categorieën niet goed gepeld stond. Dat heb ik nu verbeterd. Dwz opnieuw en juist ingebracht: ik kan de foute naam er niet uit halen c.q. verbeteren…
   Nogmaals mijn dank,
   Hessel Fluitman.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

achttien + veertien =